CardioPublic

Κολπική Μαρμαρυγή: Αποφυγή εγκεφαλικού με αποκλεισμό του αριστερού κολπικού ωτίου από τον Σ. Τζέη.

 

Κολπική Μαρμαρυγή: Αποφυγή εγκεφαλικού με αποκλεισμό του αριστερού κολπικού ωτίου.

Από τον ειδικό καρδιολόγο Σ. Τζέη.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή καρδιακή αρρυθμία. Η κύρια επιπλοκή της είναι η εμφάνιση αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου που οφείλεται στη λίμναση του αίματος στους κόλπους και στη δημιουργία θρόμβων ιδιαίτερα σε μία συγκεκριμένη περιοχή του αριστερού κόλπου που ονομάζεται ωτίο. Η απόσπαση θρόμβου από το ωτίο μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο μέσω ενσφήνωσης και απόφραξης κάποιου εγκεφαλικού αγγείου.

Η πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή επιτυγχάνεται με χορήγηση αντιπηκτικών φαρμάκων τα οποία πρακτικά αραιώνουν το αίμα και μειώνουν τον κίνδυνο δημιουργίας θρόμβου. Ωστόσο, τα αντιπηκτικά έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες όπως αιμορραγίες και δεν είναι καλά ανεκτά από ορισμένους ασθενείς, ιδίως ηληκιωμένους.

Μία εναλλακτική θεραπεία κυρίως σε ασθενείς στους οποίους αντενδείκνυται η χορήγηση αντιπηκτικών είναι η διαδερμική σύγκλειση του ωτίου του αριστερού κόλπου μέσω εμφύτευσης μιας ειδικής συσκευής, που ονομάζεται συσκευή Watchman. Η συσκευή αυτή οποθετείται διαδερμικά, με καθετηριασμό της μηριαίας φλέβας χωρίς να χρειάζεται χειρουργική επέμβαση. Στη συνέχεια προωθείται έως τον αριστερό κόλπο όπου και εκπτύσσεται και τοποθετείται στην περιοχή του ωτίου αποφράσσοντάς το. Με αυτόν τον τρόπο το ωτίο σφραγίζεται μόνιμα με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον δυνατή η δημιουργία θρόμβου εντός αυτού, μειώνοντας έτσι το θρομβοεμβολικό κίνδυνο σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή.