Στεφανιαία Νόσος και Ισχαιμία του Μυοκαρδίου
Η Μάστιγα του καιρού μας.
Απλές γνώσεις για την ανατομία των στεφανιαίων αρτηριών
Στεφανιαίες αρτηρίες ονομάζονται οι αρτηρίες που τροφοδοτούν και τρέφουν την καρδιά με οξυγονωμένο αίμα. Οι στεφανιαίες αρτηρίες είναι οι πρώτες αρτηρίες που εκφύονται από τη βάση της μεγάλης κεντρικής αρτηρίας του σώματος, της αορτής, όπως αυτή εκφύεται από την αορτική βαλβίδα και διακλαδίζεται σε πολλές αρτηρίες, μέχρι τα ακροτελεύτια σημεία του σώματος.
Δύο είναι οι κύριες στεφανιαίες αρτηρίες. Η δεξιά και η αριστερή στεφανιαία. Η αριστερή, λίγο μετά την έκφυση της από την αορτή, διακλαδίζεται σε δύο κύριους κλάδους, την πρόσθια κατιούσα και την περισπωμένη. Το αρχικό, κεντρικό τμήμα της αριστερής στεφανιαίας αρτηρίας, προτού διακλαδιστεί στους δύο κύριους κλάδους που περιγράψαμε, ονομάζεται στέλεχος.
Τί είναι η στεφανιαία νόσος και τί η στηθάγχη;
Στεφανιαία νόσος ονομάζεται κάθε μικρή, ή μεγάλη στένωση των στεφανιαίων αρτηριών της καρδιάς, που σχεδόν πάντα οφείλεται σε αθηρωμάτωση του αγγείου. Αθηρωματική πλάκα ονομάζεται η βλάβη που προοδευτικά αυξάνει και περιορίζει τον αυλό της στεφανιαίας αρτηρίας.
Στηθάγχη ονομάζεται το σύμπτωμα, ή τα συμπτώματα που εμφανίζονται σ’ έναν άνθρωπο, εξαιτίας περιορισμένης τροφοδοσίας του καρδιακού μυ, με αρτηριακό αίμα.
Συνήθως, η στηθάγχη οφείλεται στην αθηρωματική βλάβη του στεφανιαίου αγγείου, που προκαλλεί στένωση του αυλού και έτσι, περιορισμό της ροής του αίματος προς το μυοκάρδιο. Συνήθως, στηθάγχη εμφανίζεται όταν η στένωση του στεφανιαίου αυλού είναι μεγαλύτερη από 75% του συνόλου.
Χρειάζεται ωστόσο, να επισημανθεί εδώ, ότι υπάρχουν διάφοροι μηχανισμοί που οδηγούν σε στηθάγχη. Εκτός από τη μόνιμη στένωση του αυλού, στηθάχγη προκαλείται από το σπασμό ενός μεγάλου στεφανιαίου αγγγείου, ή ενίοτε από σπασμό πολλών μικρών στεφανιαίων αρτηρίων. Στην καθημερινή κλινική πράξη διακρίνουμε συνήθως με βάση τη συμπτωματολογία του ασθενούς, δύο κύρια είδη στηθάγχης: Τη σταθερή στηθαγχή και την ασταθή στηθάγχη.
Με βάση τις προηγούμενες απλές γνώσεις, θα παρουσιάσουμε τα σημαντικά θέματα που σχετίζονται με τη στεφανιαία νόσο και τη στηθάγχη, απαντώντας σε συγκεκριμένες ερωτήσεις, ως εξής:
Τί προκαλεί τη στεφανιαία νόσο; Πόσο συχνή είναι;
Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τη στεφανιαία νόσο;
Πότε αρχίζει η στεφανιαία νόσος;
Πώς εκδηλώνεται η στηθάγχη; Πόσα είδη στηθάγχης διακρίνουμε;
Πώς εξελίσσεται η στηθάγχη, από τη στιγμή που θα εμφανιστεί σ’ έναν ασθενή;
Οδηγεί πάντα η στηθάγχη σε έμφραγμα μυοκαρδίου;
Ποιές είναι οι χειρότερες συνέπειες της στεφανιαίας νόσου;