CardioPublic

ΛΙΠΟΘΥΜΙΑ

 
ΛΙΠΟΘΥΜΙΑ

Λιποθυμία

Ένα σχετικά συχνό γεγονός, με συνήθως καλοήθη χαρακτήρα

Πώς προήλθε το όνομα ;

Η λέξη λιποθυμία είναι σύνθετη, προερχόμενη από το «ασθενές» θέμα λιπ ( το βρίσκουμε στον αρχαίο αόριστο β ε-λιπ-ον) και το αρχαίο ουσιαστικό θυμός που σημαίνει πνεύμα, συνείδηση. (Η ανάλυση βασίζεται στο ετυμολογικό λεξικό Μπαμπινιώτης, 2010).

Ως λιποθυμία ορίζεται, η παροδική απώλεια των αισθήσεων, εξ αιτίας μειωμένης αιμάτωσης του εγκεφάλου. Στη διάρκεια του επεισοδίου, που είναι συνηθέστατα βραχύ, της τάξης των λίγων δευτερολέπτων και σπανιότατα της τάξης ενός λεπτού, ο ασθενής δεν έχει επαφή με το περιβάλλον, έχει όμως δική του αναπνοή και καρδιακή λειτουργία.

Ο αναγνώστης μας είναι αναγκαίο και απαραίτητο να κατανοήσει εδώ, ότι η συντακτική ομάδα της CARDIOPUBLIC έχει διαχωρίσει την απώλεια των αισθήσεων σε δυο κύριες κατηγορίες: Τη λιποθυμία και τη συγκοπή.

Στη διεθνή βιβλιογραφία, με τον ελληνικό όρο syncope, περιλαμβάνεται μία ευρεία ομάδα, ετερογενών ειδών απώλειας των αισθήσεων, που άλλοτε έχουν απλό και καλοήθη χαρακτήρα, όπως τα επεισόδια παρασυμπαθιτικοτονίας και άλλοτε έχουν χαρακτήρα σοβαρότερο οφειλόμενα σε οργανικά καρδιακά αίτια, όπως οι καρδιακές βραδυαρρυθμίες.

Στην Ελλάδα αντίθετα, υπάρχει μακριά παράδοση, που η λέξη συγκοπή χρησιμοποιείται κυρίως για τις απώλειες αισθήσεων που οδηγούν σε αιφνίδιο θάνατο. Π.χ. χρησιμοποιείται η έκφραση «έπαθε συγκοπή και πέθανε».

Αντίθετα, η έννοια λιποθυμία στη χώρα μας έχει συνήθως καλοήθη χαρακτήρα. Σημαίνει δηλαδή, κάτι το πλήρως αντιστρεπτό.

Όπως ήδη έχει αναφερθεί, η ανάλυση της CARDIOPUBLIC ορίζει τη λιποθυμία, ως μία ουσιαστικά καλοήθη κλινική οντότητα, ενώ τη συγκοπή ως μία απώλεια αισθήσεων με πολύ σοβαρότερο χαρακτήρα.

Τα κυριότερα αίτια της λιποθυμίας

α. Η πτώση της αρτηριακής πίεσης, όπως συμβαίνει συνήθως σε νεαρά άτομα, κυρίως σε θερμούς χώρους και μετά από παρατεταμένη ορθοστασία. Είναι γνωστό, ότι τα νεαρά άτομα και ειδικότερα τα νέα κορίτσια έχουν φυσιολογικά χαμηλή συστολική αρτηριακή πίεση, συχνά της τάξης των 90 ή 100 χιλιοστών στήλης υδραργύρου.

Σε συνθήκες παρατεταμένης ορθοστασίας, συγκίνησης ή πόνου, η αρτηριακή πίεση υποχωρεί αιφνίδια σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ο εγκέφαλος δεν αιματώνεται ικανοποιητικά και το άτομο λιποθυμά.