CardioPublic

ΑΝΕΥΡΥΣΜΑΤΑ

 
ΑΝΕΥΡΥΣΜΑΤΑ

Ανευρύσματα Αορτής

Οι ρήξεις τους είναι συχνή αιτία θανάτου

Τα ανευρύσματα γενικότερα και οπωσδήποτε τα ανευρύσματα της αορτής, είναι παθολογικές διατάσεις του αυλού ενός τμήματος του αγγείου, που δημιουργούνται εξ αιτίας αδυναμίας του ιστού στο αγγειακό τοίχωμα, ή αυξημένων ενδοαυλικών πιέσεων, ή συνδυασμού των δύο προηγούμενων καταστάσεων.

Ανάλογα με τη μορφολογία τους, τα ανευρύσματα διακρίνονται σε ατρακτοειδή και σακοειδή.

Οι κυριότερες περιοχές της αορτής που αναπτύσσονται ανευρύσματα είναι ή μοίρα της ανιούσης αορτής, το θωρακικό τόξο, η κατιούσα αορτή και η κοιλιακή αορτή. Τα ανευρύσματα της κοιλιακής μοίρας είναι συχνότερα από εκείνα της θωρακικής αορτής.

Οι αναγνώστες μας θα έχουν την ευκαιρία στις επόμενες παραγράφους να μελετήσουν τα χαρακτηριστικά, τη διαγνωστική προσέγγιση και την πορεία της νόσου, για κάθε μία από τις προηγούμενες μοίρες της αορτής.

Θωρακικά ανευρύσματα

Τα ανευρύσματα της ανιούσας θωρακικής αορτής οφείλονται συχνά σε κυστική εκφύλιση του μέσου χιτώνα του αορτικού τοιχώματος. Στην ανιούσα αορτή, τα ανευρύσματα αρτηριοσκληρυντικής αιτιολογίας δεν είναι συχνά.

Οπωσδήποτε, υπάρχουν συγκεκριμένες νόσοι, όπως το Σύνδρομο Marfan και ορισμένα νοσήματα του συνδετικού ιστού, όπως το Σύνδρομο Ehlers – Danlos, τα οποία συνηθέστατα οδηγούν στην ανάπτυξη ανευρυσμάτων στην ανιούσα θωρακική αορτή.

Ένας επίσης συχνός μηχανισμός, για την ανάπτυξη ανευρυσματικής διάτασης στην αρχή της ανιούσας αορτής, είναι η στένωση της αορτικής βαλβίδας που οδηγεί σε μεταστενωτική διάταση της πρώτης αορτικής μοίρας, μετά τη βαλβίδα.

Τα ανευρύσματα του αορτικού τόξου αποτελούν συνήθως, τη συνέχεια των ανευρυσμάτων της ανιούσας, ή της κατιούσας αορτής. Η αιτιολογία των ανευρυσμάτων αυτών ποικίλλει, καθώς ενοχοποιούνται η αθηρωσκλήρυνση, λοιμώδη αίτια ή ενίοτε, η κυστική εκφύλιση του μέσου χιτώνα.

Τέλος, για τα ανευρύσματα της κατιούσας αορτής, ως κύριος γενεσιουργός μηχανισμός, θεωρείται η αρτηριοσκλήρυνση. Οπωσδήποτε, συνυπάρχουσες καταστάσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η αρτηριακή υπέρταση, συμβάλλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη της ανευρυσματικής διάτασης.

Η κλινική εικόνα και η διαγνωστική προσέγγιση

Γενικά, τα ανευρύσματα της θωρακικής αορτής εξελίσσονται, χωρίς ειδικά συμπτώματα περίπου στο 50% των προσβαλλόμενων ασθενών και η ανίχνευση του αποτελεί τυχαίο εύρημα.

Στους υπόλοιπους ασθενείς, τα ανευρύσματα είναι ενδεχόμενο να δημιουργήσουν συμπτώματα εξαιτίας της συμπίεσης που προκαλούν τοπιanevrismaκά, όπως βράγχος φωνής, από πίεση του παλλίνδρομου λαρυγγικού νεύρου, ή δυσφαγία από πίεση του οισοφάγου.

Είναι επίσης πιθανό, τα θωρακικά ανευρύσματα να οδηγήσουν σε θρομβοεμβολικά επεισόδια.

Τέλος, ο πόνος άλλοτε βύθιος ή ενίοτε οξύς, οφείλεται σε ρήξη ή διαχωρισμό του τοιχώματος του αγγείου και χαρακτηρίζεται από αντανάκλαση στον τράχηλο, στη ράχη, στους ώμους ή και στην κοιλιά.

Ασφαλώς, η δραματικότερη εξέλιξη του διαχωρισμού και της ρήξης του ανευρύσματος, είναι η καταπληξία και ο θάνατος σε πολύ σύντομο διάστημα.