CardioPublic

Blog

 

Το πρώτο βήμα για κεντρική νοσοκομειακή συνταγογράφηση;

Στον 21ο αιώνα «παλεύει» να εισέλθει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, με την Αριστοτέλους να εκδίδει χθες απόφαση για την υλοποίηση μελέτης σκοπιμότητας για την ανάπτυξη μιας κοινής συνταγογραφικής βάσης για όλο το ΕΣΥ.

Την ανάπτυξη νοσοκομειακής έκδοσης κεντρικού μηχανισμού απόδοσης υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης ως επέκταση του Συστήματος της ΗΔΙΚΑ, προτείνεται να αναλάβει ο ίδιος ο φορέας. Πρώτο και βασικό στάδιο για την ανάπτυξη του μηχανισμού είναι η ολοκλήρωση σχετικής οικονομοτεχνικής αναλυτικής μελέτης για τη λειτουργική δυνατότητας σε επίπεδο Νοσοκομειακού περιβάλλοντος. Ο μηχανισμός θα πρέπει να καλύπτει την έκδοση συνταγών για εσωτερικούς ασθενείς και από τους θεράποντες ιατρούς, βάσει των κατευθυντηρίων γραμμών που θέτουν τα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα.

Η πληροφορία θα διατηρείται κεντρικά, ενισχύοντας τον ηλεκτρονικό φάκελο, ενώ όπως εξηγείται στην απόφαση του κ. Γιαννόπουλου, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το Ατομικό Συνταγολόγιο Ασθενούς, η επιλογή της κατάλληλης δραστικής ουσίας βάσει διαθεσιμότητας αποθέματος στο Φαρμακείο του Νοσοκομείου.

Τα σχέδια του Υπουργείου Υγείας είχε ανακοινώσει ο Γενικός Γραμματέας, Γ. Γιαννόπουλος το Δεκέμβριο σε συνέδριο, σημειώνοντας πως στόχος της Αριστοτέλους «έχει στόχο την εισαγωγή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στο νοσοκομείο, το ενιαίο μητρώο φαρμάκων, την αποϋλοποίησή των συνταγών, την αλλαγή συσκευασιών των φαρμάκων, καθώς και την αλλαγή διάρκειας των συνταγών».

Η έκδοση της τελικής συνταγής θα αποδίδεται από τον υπεύθυνο Φαρμακοποιό του Νοσοκομείου.  «Η σκοπιμότητα απόδοσης μια τέτοιας υπηρεσίας καθορίζεται από την αδυναμία υποστήριξης της αποϋλοποίησής της συνταγογράφησης αγωγών σε εσωτερικούς ασθενείς, της καταγραφής και παρακολούθησης της συνταγογραφικής συμπεριφοράς των θεραπόντων ιατρών και της αδυναμίας εφαρμογής των Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων Συνταγογράφησης που εφαρμόζονται στην Κοινότητα, σε Νοσοκομειακό επίπεδο», σημειώνει η απόφαση.

Το υπουργείο ορίζει πως η συνολική δαπάνη δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των 20 χιλιάδων ευρώ πλέον ΦΠΑ και θα βαρύνει τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας για το οικονομικό έτος 2018 .

Επιπλέον, ο κ. Γιαννόπουλος υπέγραψε Απόφαση για τη διενέργεια μελέτης  για την ανάπτυξη κεντρικού πληροφοριακού συστήματος του Υπουργείου, που αφορά στην υποστήριξη της διαχείρισης του εθνικού καταλόγου φαρμακευτικών ουσιών και την απόδοση ενός κεντρικού καταλόγου πληροφορίας φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Πηγή: www.virus.com.gr