CardioPublic

Blog

 

Ποια είναι η Space Hellas που φτιάχνει Ραντάρ Μετεωρολογίας (15.03.2019)

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Απασχολεί 350 εργαζόμενους σε Ελλάδα και σε θυγατρικές στο εξωτερικό, είναι αμιγώς ελληνική εταιρεία, αναπτύσσει και υποστηρίζει σύνθετα έργα υψηλής τεχνολογίας και μεγάλων απαιτήσεων όπως Δίκτυα Ραντάρ Μετεωρολογίας, ενώ το 2018 πέτυχε ρεκόρ πωλήσεων που έφτασαν στα 66,1 εκατ. ευρώ.

Ο λόγος για την – όχι και τόσο γνωστή στο ευρύ κοινό – Space Hellas, μια ελληνική εταιρεία που «δοξάζει» το… brand Ελλάδα σε πολλές χώρες του εξωτερικού, ενώ καταξιώνει και καταξιώνεται μαζί με τους υψηλής εξειδίκευσης δεκάδες επιστήμονες και μηχανικούς τεχνολογίας που απασχολεί.

Πρόκειται για μια μεγάλης εξειδίκευσης εταιρεία που υλοποιεί (καθετοποιημένα) έργα στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, της πληροφορικής και της ασφάλειας. Μελετά, σχεδιάζει, προμηθεύει, εγκαθιστά, υποστηρίζει και συντηρεί ολοκληρωμένες λύσεις πιστοποιημένες σύμφωνα με το πρότυπο διασφάλισης ποιότητας ISO 9001:2015.

Επίσης, δεδομένου ότι υλοποιεί κορυφαίων απαιτήσεων έργα για άμυνα και ασφάλεια, διαθέτει την πιστοποίηση κατά ISO/IEC 27001:2013, που της εξασφαλίζει ότι στις διαδικασίες της εμπεριέχονται όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι σε θέματα εμπιστευτικότητας, ακεραιότητας και διαθεσιμότητας της πληροφορίας.

Στο πελατολόγιo της περιλαμβάνονται οι μεγαλύτερες τράπεζες, εταιρείες τηλεπικοινωνιών, βιομηχανίες, αλυσίδες καταστημάτων, υπουργεία και οργανισμοί του Δημοσίου, καθώς και οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Στις κύριες δραστηριότητές της περιλαμβάνονται η σχεδίαση και υλοποίηση ενσύρματων και ασύρματων δικτύων επικοινωνιών, ανάπτυξη λύσεων τηλεφωνίας, ανάπτυξη και υλοποίηση εφαρμογών ασφάλειας πληροφορικής και συστημάτων ασφάλειας, παροχή λύσεων τηλεματικής, καθώς και έργα δομημένης καλωδίωσης και υποδομών.

Επίσης, προσφέρει τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης, εκπαίδευσης και μεταφοράς τεχνογνωσίας, υπηρεσίες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας και συνδέσεις Internet.

Τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας βρίσκονται στην Αθήνα, διατηρεί υποκαταστήματα σε πόλεις όπως Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτης, Ιωάννινα και Φάρσαλα, ενώ έχει θυγατρικές σε Κύπρο, Ρουμανία, Σερβία, Μάλτα και Ιορδανία, έχοντας παράλληλα δραστηριότητες σε δεκάδες χώρες σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή. Η εταιρεία από το Σεπτέμβριο του 2000 είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ εδώ και κάποιους μήνες προήχθη στο δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, στον Mid Cap.

Τα δύο ραντάρ στην Κύπρο

Ένα από τα κομβικά και πιο απαιτητικά έργα που έχει παραδώσει στο εξωτερικό, είναι τα δύο ραντάρ μετεωρολογίας που εγκατέστησε προ δυόμισι περίπου ετών στην Κύπρο.

Πρόκειται για δύο X-Band  μετεωρολογικών radars, ένα στη Λάρνακα θέση «Ριζοελιά» του Δήμου Αραδίππου και ένα στην Πάφο θέση «Ελαιόβουνος» της κοινότητας Νατά, καθώς και αντίστοιχα κεντρικά συστήματα στο πάρκο ραδιοβολήσεων Αθαλάσσας, στη Λευκωσία.

Όπως τόνισαν χθες σε συνάντηση με δημοσιογράφους τα στελέχη της εταιρείας, το έργο αυτό το έχει… εργολαβία η Space Hellas, ώστε για 13 χρόνια να παρέχει υποστήριξη και πληροφορία στο Τμήμα Μετεωρολογίας Κύπρου, με εγγυημένο επίπεδο υπηρεσιών (SLA).

Πρόκειται για πρωτοποριακό έργο, διότι εξασφαλίζει προηγμένες τεχνολογίες στο χώρο της Μετεωρολογίας. To σύνολο της επένδυσης που ήταν σημαντικού ύψους έγινε από τη Space Hellas, ενώ το Τμήμα Μετεωρολογίας πληρώνει αποκλειστικά και μόνο με βάση τις πληροφορίες που λαμβάνει σε εγγυημένο χρόνο, ποιότητα και διαθεσιμότητα.

Αυτά τα ραντάρ, αναβαθμίζουν τις δυνατότητες της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κύπρου ιδιαίτερα στον τομέα της βραχείας πρόγνωσης καιρού, της ασφάλειας των υπερπτήσεων στην περιοχή ελέγχου πτήσεων Λευκωσίας (Nicosia F.I.R), αλλά και των πτήσεων από προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.

Η Space Hellas διαθέτει πολυετή εμπειρία στο συγκεκριμένο τομέα, έχοντας ολοκληρώσει με επιτυχία σημαντικά έργα στο χώρο της ανάπτυξης και υποστήριξης Δικτύων Ραντάρ Μετεωρολογίας.

Το… ΔΙΑΣ, οι τράπεζες και το «Σύζευξης»

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1986 και για μια δεκαετία εξειδικεύτηκε στα σύνθετα δίκτυα και σε έργα όπως η on line δικτύωση για τις μεγαλύτερες εταιρείες και οργανισμούς στη χώρα μας μεταξύ των οποίων σχεδόν όλες οι μεγάλες τράπεζες καθώς και η ενοποίηση όλων των τραπεζικών δικτύων μέσω του διατραπεζικού on line συστήματος ΔΙΑΣ.

Έχει παραδώσει έργα δικτύωσης για οργανισμούς όπως ΟΤΕ και ΕΛΤΑ, το Δήμο Θεσσαλονίκης, τα αστυνομικά τμήματα της ΕΛ.ΑΣ., την ΕΚΟ, αλυσίδες καταστημάτων και super market όπως Σκλαβενίτης.

Έχει κάνει την καλωδίωση και υποδομές ασθενών ρευμάτων για όλους τους νέους σταθμούς του Μετρό της Αθήνας, δίκτυα για τη ΔΕΗ την ΕΥΔΑΠ και το ΚΕΠΥΟ και ασύρματες ζεύξεις για μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών.

Έχει συνάψει συνεργασίες με τον όμιλο Alpha Bank και το σχήμα Delta Singular,  καθώς και στρατηγική συνεργασία με τη Cisco Systems.

Έχει παραδώσει έργα δικτυακής αναβάθμισης για Εθνική Τράπεζα, ΕΚΟ-ΕΛΔΑ, Chipita και ΦΑΜΑΡ, Alpha Bank, Athens Hilton κ.α.

Επίσης, αναπτύσσει το μεγαλύτερο δίκτυο IP τηλεφωνίας στα Βαλκάνια, στις νέες εγκαταστάσεις της Delta Singular στον Αγ. Στέφανο Αττικής.

Έχει κάνει έργα όπως ο εκσυγχρονισμός της ΕΜΥ, η υλοποίηση δικτυακής υποδομής στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Λάρισα, ενώ έχει συμμετάσχει σε έργα που αφορούν στον Τραπεζικό και Δημόσιο τομέα (Τράπεζα Ελλάδος, Alpha Bank, συμμετοχή στο «Σύζευξις»), τα οποία ξεπερνούν τα 44 εκατ.  ευρώ.

Παρέδωσε το έργο εκσυγχρονισμού του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, το νέο πληροφοριακό σύστημα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, καθώς και την υλοποίηση του «Φίλιππος», του νέου πρωτοποριακού δικτύου υγείας των στρατιωτικών νοσοκομείων.

Επίσης, η Space Hellas έχει αναλάβει και ολοκληρώνει το μεγαλύτερο σε έκταση πανελλαδικό ηλεκτρονικό σύστημα εποπτείας αθλητικών εγκαταστάσεων καθώς και το σύστημα για το ηλεκτρονικό εισητήριο και την κάρτα φιλάθλου.

Μετοχολόγιο

Το 52% των μετοχών της Space Hellas το ελέγχουν οι οικογένειες Σπύρου Μανωλόπουλου και Μέλλου Παναγιώτη, αμφότεροι γιοί των δύο ιδρυτών Δημήτρη Μανωλόπουλου και Χρήστου Μπέλλου. Το 19,30% το ελέγχει η Alpha Bank, ενώ περίπου 30,40% είναι το free float της εταιρείας.

Αποτελέσματα ρεκόρ το 2018

Το μεγαλύτερο κύκλο εργασιών στην ιστορία της πέτυχε η εταιρεία το 2018, ο οποίος έφτασε στα 66,1 εκατ. ευρώ, έναντι 59,6 εκατ. το 2017, μια αύξηση που μεταφράζεται σε ποσοστό +10,8%.

Τα EBITDA ενισχύθηκαν 22,8% διαμορφούμενα στα 5,9 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν στα 1,21 εκατ. ευρώ από 1,11 εκατ. ευρώ ενισχυμένα κατά 9,3%.

Η σημαντική αύξηση των πωλήσεων πραγματοποιήθηκε κυρίως στο δεύτερο εξάμηνο καθώς ωρίμασαν κάποια έργα που υλοποιούσε, τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημόσιου τομέα.

Ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε στα 8,2 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων φτάνει στα 23,2 εκατ. ευρώ, επομένως ο συντελεστής μόχλευσης είναι στο 35% περίπου.

Η αποτίμηση ανέρχεται στα 33 εκατ. ευρώ, διαθέτει καλή ρευστότητα ενώ έχει υψηλές απαιτήσεις που αν μπορούσαν να μειωθούν θα οδηγούσαν ακόμα και σε μηδενισμό του καθαρού δανεισμού.

Για το 2019 η εταιρεία συνεχίζει να επενδύει στο χώρο των συστημάτων και ολοκληρωμένων λύσεων τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής και ασφάλειας, ενώ μεγαλύτερη αναμένεται να είναι η συνεισφορά στον εταιρικό κύκλο εργασιών από τα έργα του δημοσίου και από τις διεθνείς αγορές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Πηγή: www.liberal.gr