Οι στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς. Αξίζουν την μέγιστη προσοχή μας.
Ποιές είναι οι μεθοδολογίες αξιολόγησης της ανατομίας τους;
Οι στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς, είναι κυριολεκτικά τα ζωτικότερα αγγεία του σώματος καθώς προσφέρουν οξυγονωμένα αίμα στο μυοκάρδιο της καρδιάς μας.
Υπάρχουν 2 στεφανιαίες αρτηρίες, η δεξιά και η αριστερή στεφανιαία αρτηρία.
Αμφότερες αυτές οι αρτηρίες εκφύονται από την βάση της αορτής.
Η στεφανιαία νόσος, η ισχαιμική καρδιακή νόσος, και το έμφραγμα του μυοκαρδίου οφείλονται σε στένωση των στεφανιαίων αρτηριών ή και θρόμβωσή τους.
Η στένωση των στεφανιαίων αρτηριών οφείλεται ασφαλώς στην αθηρωμάτωση που προκαλείται συνηθέστατα από την εναπόθεση της χοληστερίνης και άλλων λιπιδίων.
Με βάση όλα τα προηγούμενα γίνεται εύλογα κατανοητό πόσο σημαντική είναι η γνώση της ανατομίας των στεφανιαίων αρτηριών.
Είναι για δεκαετίες γνωστό ότι μία στένωση του αυλού των στεφανιαίων αρτηριών μεγαλύτερη από 75% οδηγεί σε συμπτώματα στηθάγχης.
Βλάβες μεταξύ 50 και 75 τοις εκατό, μολονότι σοβαρές, μπορεί να μην οδηγούν σε συμπτώματα στηθάγχης.
Χρειάζεται όμως με έμφαση να επισημανθεί ότι τα οξέα εμφράγματα του μυοκαρδίου συνήθως προκαλούνται από ρήξη αθηρωματικών πλακών μέσα στα στεφανιαία, όντας συχνά αυτές οι βλάβες μικρές (30 έως 50% αθηρωματικές στενωτικές πλάκες).
Η απεικόνιση της ανατομίας των στεφανιαίων αρτηριών έχει ένα gold standard και αυτό είναι η επεμβατική στεφανιογραφία.
Σήμερα όμως έχουμε ένα αριθμό εναλλακτικών απεικονιστικών τεχνικών που μπορούν να μας δώσουν με αξιοπιστία πληροφορίες για την κατάσταση των στεφανιαίων αρτηριών.
Η πρώτη και σημαντικότερη εξέταση είναι η αξονική τομογραφία στεφανιαίων αρτηριών που είναι ουσιαστικά αναίμακτη.
Εδώ μεγάλης αξίας είναι η αρνητική προγνωστική αξία της εξέτασης αυτής. Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι αν η αξονική τομογραφία είναι αρνητική ο εξεταζόμενος μπορεί να κοιμάται χωρίς αμφιβολίες για την κατάσταση των στεφανιαίων αρτηριών του.
Αν όμως βρεθούν βλάβες τότε συνήθως ο ασθενής χρειάζεται να αξιολογηθεί περισσότερο με επεμβατική στεφανιογραφία.
Παράλληλα και επιπρόσθετα δυο εξετάσεις και συγκεκριμένα η δοκιμασία κοπώσεως με θάλλιο και η δοκιμασία κοπώσεως με υπερήχους μπορούν να δώσουν ουσιαστικές πληροφορίες για την φυσιολογία των στεφανιαίων αρτηριών.
Συμπέρασμα: Η αξονική στεφανιογραφία είναι η μεγάλη εξέλιξη των τελευταίων χρόνων για την μελέτη των στεφανιαίων αρτηριών ενώ παράλληλα υπάρχουν εξετάσεις που συμπληρωματικά μπορούν να προσθέσουν στην αξιολόγηση της κατάστασης των στεφανιαίων.
Cardiopublic Team (22.02.2019)