CardioPublic

Blog

 

Έντονη συγκίνηση και καρδιά

Συνδέεται πράγματι η ψυχική καταπόνηση με την υγεία της καρδιάς;

Παραδοσιακά, χιλιάδες χρόνια μέχρι σήμερα, είναι γνωστό ότι η έντονη συγκίνηση, και η ψυχική καταπόνηση (stress), επηρεάζουν αρνητικά την καρδιά.

Υπάρχουν όμως επιστημονικές αποδείξεις που να τεκμηριώνουν αυτή την άποψη;

Σήμερα, μας είναι γνωστά, τουλάχιστον ορισμένα επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν αυτή την σχέση.

Αν κάποιος ήθελε, περιληπτικά, να παρουσιάσει τους κυριότερους μηχανισμούς αυτής της αρνητικής ανατροφοδότησης, θα μπορούσε να εστιάσει στους ακόλουθους επιστημονικούς όρους και πραγματικότητες.

Α. Το σύνδρομο Tacotsubo, που ουσιαστικά πρόκειται για ταχεία λέπτυνση του μυοκαρδίου, δηλαδή του καρδιακού μυ, κάτω από έντονες συγκινησιακές καταστάσεις, κυρίως λύπης, αλλά ενίοτε και χαράς.

Β. Οι έκτακτες συστολές και οι αρρυθμίες, σαν αποτέλεσμα οξέος ή χρόνιου stress.

Γ. Η κατεχολαμινική ταχυκαρδία, επίσης εμφανιζόμενη συχνότερα σε καταστάσεις έντονης συγκίνησης ή σωματικής καταπόνησης.

Δ. Η ανάπτυξη στεφανιαίας αθηρωμάτωσης ή και η ρήξη αθηρωματικής πλάκας, συνήθως σε καταστάσεις μεγάλης και χρόνιας κατάθλιψης και καταστάσεις αδιέξοδου.

Οι μηχανισμοί της τελευταίας κατηγορίας, που οδηγούν στην ανάπτυξη ή επιβάρυνση της αθηρωμάτωσης, δεν είναι εξαιρετικά γνωστοί και απομένει να διερευνηθούν πληρέστερα.

Χωρίς αμφιβολία, χρειάζεται να επισημανθεί με έμφαση, γενικότερα, η σημαντική συμβολή της στενοχώριας, της κατάθλιψης και των συναισθημάτων αδιεξόδου στην έκπτωση του αμυντικού, ανοσοποιητικού μηχανισμού του οργανισμού.

Cardiopublic Team (03/12/2018)