CardioPublic

Blog

 

Νηστεία Σαρακοστής : Τα οφέλη αλλά και ο μεγάλος κίνδυνος για τους καρδιοπαθείς

Ως γνωστόν, η νηστεία της Σαρακοστής αποτελεί μια θρησκευτική παράδοση, κατά την οποία και για διάρκεια 48 ημερών οι πιστοί πρέπει να απέχουν από την κατανάλωση τροφών όπως τα γαλακτοκομικά προιόντα, τα κρέατα, τα αυγά και τα ψάρια, ενώ παράλληλα, αυξάνεται η κατανάλωση των ζυμαρικών, των φρούτων, των λαχανικών και των οσπρίων.

Η νηστεία της Σαρακοστής, πέρα από τα πνευματικά οφέλη που προσφέρει στον άνθρωπο, μπορεί να ενισχύσει άμεσα την άμυνα του οργανισμού καθώς οι τροφές που κυριαρχούν τις ημέρες αυτές είναι πλούσιες σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά.

Πιο συγκεκριμένα :

  1. Τα υψηλά επίπεδα φυτικών ινών βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου
  2. Συμβάλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης αλλά και στη καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα
  3. Μειώνονται σημαντικά τα επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων στο αίμα
  4. Παρατηρείται απώλεια βάρους

Υπάρχει ωστόσο μια ομάδα καρδιοπαθών που θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική κατά τη περίοδο της νηστείας. Πιο συγκεκριμένα, οι ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή με φάρμακα που δρούν ως ανταγωνιστές της Βιταμίνης Κ (Bαρφαρίνη, Sintrom) θα πρέπει να επανεξετάσουν το ενδεχόμενο νηστείας.

Όπως αναφέρει το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας η συγκεκριμένη διατροφή μπορεί να αποβεί καταστροφική για τους ασθενείς της συγκεκριμένης κατηγορίας. Αυτό συμβαίνει καθώς, κατά την περίοδο της νηστείας αυξάνεται σημαντικά η κατανάλωση “πράσινων” τροφών (σπανάκι, φασολάκια, μπάμιες, μπρόκολο. λάχανο, κολοκυθάκια κ.α) τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ. Ως γνωστόν η συγκεκριμένη βιταμίνη παίζει πρωταρχικό ρόλο στη πήξη του αίματος, μειώνοντας με το τρόπο αυτό την αποτελεσματικότητα της αντιπηκτικής αγωγής , γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απόφραξη των βαλβίδων της καρδιάς αλλά και σε εγκεφαλικά επεισόδια.

Συμπέρασμα :

H διατροφή που ακολουθείται τη περίοδο της νηστείας φαίνεται κατά κύριο λόγο ωφέλιμη για την υγεία μας , ωστόσο η ομάδα της cardiopublic εφιστά την προσοχή σε όσους λαμβάνουν την συγκεκριμένη αντιπηκτική αγωγή και σας συνιστά να επικοινωνήσετε με τον καρδιολόγο σας πριν λάβετε οποιαδήποτε απόφαση.

Cardiopublic Team (12.03.2019)