CardioPublic

Συγκοπή

 
Συγκοπή

Συγκοπή

Πώς προήλθε το όνομα;

Το όνομα συγκοπή προέρχεται από το αρχαίο ρήμα «συγκόπτω». Εξελικτικά το όνομα συνδέθηκε με την έννοια της «αιφνίδιας παράλυσης των μελών του σώματος.
(Η ανάλυση βασίζεται στο ετυμολογικό Λεξικό, Μπαμπινιώτης, 2010)

Η προσωρινή και συχνότατα καλοήθης απώλεια των αισθήσεων, στην Ελληνική γλώσσα αποδίδεται συνήθως με τη λέξη «λιποθυμία».
Αντίθετα, η λέξη «συγκοπή» στην ελληνική γλώσσα έχει συνήθως κακοήθη χαρακτήρα και συχνά ταυτίζεται με την έννοια του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου.

Χρειάζεται εδώ να ενημερώσουμε τους αναγνώστες, ό,τι στη διεθνή βιβλιογραφία η λέξη syncope έχει υιοθετηθεί, προκειμένου να αποδώσει την έννοια της προσωρινής απώλειας των αισθήσεων, δηλαδή αποδίδει την καλοήθη έννοια της λιποθυμίας.

Επίσης, στη διεθνή βιβλιογραφία, η κακοήθης απώλεια των αισθήσεων αποδίδεται με τους όρους αιφνίδιος καρδιακός θάνατος (sudden cardiac death) ή καρδιακή ασυστολία (cardiac arrest).

Οι συγγραφείς της CARDIOPUBLIC, με την έννοια συγκοπή, εννοούν την κακοηθή απώλεια των αισθήσεων, όπως στην καθομιλούμενη γλώσσα συνηθίζουμε να λέμε: «έπαθε συγκοπή και πέθανε».

Αιτίες συγκοπής
Όπως ήδη αναφέραμε, η συγκοπή όπως ορίζεται στην Ελλάδα έχει συνήθως κακοήθη χαρακτήρα, ταυτιζόμενη ως έννοια, με τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο και τα κύρια αίτια της, είναι ακόλουθα:

  • Επιμένουσες κακοήθεις καρδιακές αρρυθμίες, όπως η κοιλιακή ταχυκαρδία, ο κοιλιακός πτερυγισμός και η κοιλιακή μαρμαρυγή (σημείωση σύνταξης : εδώ το όνομα «κοιλιακός και κοιλιακή» έχει να κάνει με τις κοιλίες της καρδιάς και δε σχετίζεται με τη γνωστή σε όλους κοιλιά του σώματος)
  • Καρδιακές παύσεις, μεγάλης διάρκειας.
  • Ρήξη της καρδίας ή της αορτής.
  • Μεγάλη μαζική πνευμονική εμβολή
  • Σπάνια, καρδιακές αρρυθμίες που οφείλονται σε έκτακτα καρδιακά δεμάτια
  • Κακοήθεις αρρυθμίες που οφείλονται σε κληρονομούμενα νοσήματα καρδίας, όπως το σύνδρομο Brugada και το σύνδρομο του μακρού QT διαστήματος
  • Αποφρακτικές υπερτροφικές μυοκαρδιοπάθειες